μενού

Καλώς ήρθατε στο noikokyris.blogspot.gr!Προσοχή για βέλτιστη εμφάνιση δείτε μας με chrome!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οκτώ τρόποι να ζεσταθούμε φέτος το χειμώνα

Ο χειμώνας πια έχει μπει για τα καλά και η ανάγκη για θέρμανση πλέον θα αρχίσει να γίνεται αισθητή.Παρακάτω παραθέτονται οκτώ βασικοί τρόποι για να ζεσταθούμε.Οι εκτιμήσεις αφορούν σε τετραμελή οικογένεια που ζει σε σπίτι 100 τ.μ. Εκτιμάται ότι αυτή η οικογένεια θα χρειαστεί περίπου 1.200 λίτρα πετρέλαιο.Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με 12.630 kWh σύμφωνα με την ΕΠΑΑ.   

Πετρέλαιο θέρμανσης

Αν υποθέσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου είναι 1,40, τότε η παραπάνω οικογένεια θα χρειαστεί 1.680 ευρώ.Πλεονέκτημα αυτού του τρόπου είναι η ποιότητα θέρμανσης. Ακόμα μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση με χρήση θερμοστάτη.Κάποια μειονεκτήματα είναι οτι είμαστε εξαρτημένοι από τους παροχείς και πάντα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μας κλέψουν στην μέτρηση.

Φυσικό αέριο

Η χρέωση του φυσικού αερίου είναι 0,077 ευρώ ανά kWh, άρα το κόστος του έρχεται για την ίδια οικογένεια 972,51 ευρώ.Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 3.500-4.000 ευρώ για  πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, ενώ αν απαιτείται και αλλαγή λέβητα ανεβαίνει 6.500-7.000 ευρώ.Η εταιρία παροχής αερίου παρέχει διευκολύνσεις και διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρέχει και δωρεάν τα τέλη σύνδεσης. Πρόκειται για μια αρκετά ποιοτική θέρμανση, με πλεονεκτήματα την αδιάλειπτη παροχή του αερίου και την μη ύπαρξη κινδύνου κλοπής από τον παροχέα. Μειονέκτημα είναι πως δεν διαθέτουν όλες οι περιοχές δίκτυο αερίου.

Κλιματιστικά

Επειδή  έχουν συντελεστή απόδοσης 1,7 με 2 θα χρειαστούμε 7.270 kWh. Έτσι με 0,20 την kWh    θα χρειαστούμε 1.454 ευρώ.Τα κλιματιστικά inverter πετυχαίνουν μεγαλύτερη οικονομία.Τα κλιματιστικά έχουν μέτρια ποιότητα θέρμανσης.Πλεονέκτημα είναι ότι πολλές οικογένειες έχουν ήδη συσκευές και δεν θα χρειαστεί να τις αγοράσουν. Αυτό όμως αποτελεί μειονέκτημα για αυτούς που δεν έχουν και θα πρέπει να δαπανήσουν χρήματα για την αγορά τους.

Ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα,σόμπες αλογόνου

Επειδή έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση τα νοικοκυριά μεταπηδούν σε υψηλότερη κλίμακα χρέωσης άρα θα χρεωθούν σε 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.Άρα το κόστος εκτοξεύεται στα 2.472 ευρώ.Έχουν μέτρια ποιότητα θέρμανσης, αλλά μικρό κόστος κτήσης.

Σόμπες πέλετ

Χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά το χρόνο πέλετ,  με το κόστος του κιλού να ανέρχεται στα 0,28 ευρώ περίπου.Άρα χρειάζεται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο.Το κόστος κτήσης ανέρχεται στα 900 με 2.000 ευρώ και θεωρείται ότι έχουν καλή ποιότητα θέρμανσης.Στα μειονεκτήματα είναι ότι θα πρέπει να εκτελεστούν εργασίες στο σπίτι, επιπλέον απαιτείται χώρος για την αποθήκευση του πέλετ και η σόμπα χρειάζεται ανεφοδιασμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς επίσης και καθαρισμό.

Καυστήρας πέλετ

Χρησιμοποιεί και αυτός σαν καύσιμο το πέλετ αλλά έχει μεγαλύτερη απόδοση, χρειάζεται 3.000 με 4.000 κιλά πέλετ το χρόνο, άρα μιλάμε για κόστος από 840 με 1.120 ευρώ το χρόνο.Το κόστος κτήσης έρχεται στα 2.500 με 5.000 ευρώ ενώ παρέχει υψηλής ποιότητας θέρμανση.Χρειάζεται και αυτό αποθηκευτικό χώρο, τακτική φόρτωση αλλά και καθάρισμα αν και πλέον υπάρχουν καυστήρες, που κάνουν αυτή την δουλειά μόνοι τους.

Ενεργειακό τζάκι

Έχει 75% υψηλότερη απόδοση, από το συμβατικό τζάκι και καταναλώνει περίπου 7.000 κιλά ξύλα το χρόνο.Δηλαδή με κόστος 0.20 ευρώ το κιλό, έρχεται στα 1.400 ευρώ το χρόνο.Το κόστος εγκατάστασης έρχεται στα 3.000 ευρώ, ενώ χρειάζεται να εκτελεστούν εργασίες στο χώρο του σπιτιού.

Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας

Τα πάνελ τοποθετούνται σε τοίχους, ή σε οροφές σπιτιού και με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία σε αντικείμενα και ανθρώπινα σώματα.Εκτιμάται ότι το κόστος χρήσης τους έρχεται στα 810 με 1110 ευρώ το χρόνο.Το κόστος κτήσης ανάγεται στα 300 με 500 ευρώ ή και παραπάνω, ενώ η ποιότητα θέρμανσης θεωρείται μάλλον μέτρια καθώς θερμαίνουν αντικείμενα και όχι τον αέρα.

Συνοψίζοντας λοιπόν ο πρωταθλητής στην οικονομία είναι τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας ενώ, δεύτερος έρχεται ο καυστήρας βιομάζας.Ακολουθεί το φυσικό αέριο και μετά το ενεργειακό τζάκι.Επόμενα είναι τα κλιματιστικά και έπονται οι σόμπες πέλετ. Τέλος στην προτελευταία θέση έρχεται το πετρέλαιο θέρμανσης και τελευταία και καταϊδρωμένα τα  ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα και σόμπες αλογόνου.



   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...