μενού

Καλώς ήρθατε στο noikokyris.blogspot.gr!Προσοχή για βέλτιστη εμφάνιση δείτε μας με chrome!

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Φτιάξτε μόνοι σας μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες.

Γιορτές Χριστουγέννων χωρίς μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες δεν γίνονται! Παρακάτω αναφέρονται συνταγές και για τα τρία, για να τα φτιάξουμε φέτος  μόνοι μας και πιο οικονομικά θα μας έρθει και πιο υγιεινά.

Μελομακάρονα

Υλικά για ζύμη
  • Αλεύρι μαλακό: 1,5 κιλό
  • Σιμιγδάλι ψιλό: 30 γρ.
  • Λάδι: 575 γρ.
  • Χυμός πορτοκαλιού: 200 γρ.
  • Ζάχαρη: 100 γρ.
  • Σόδα: 15 γρ
  • Κανελογαρύφαλλα: 15 γρ.
Υλικά για το σιρόπι
  • Μέλι: 1 ποτήρι
  • Ζάχαρη: 2 ποτήρια
  • Νερό: 2 ποτήρια
  • Καβουρδισμένο σουσάμι και κοπανισμένα καρύδια
Εκτέλεση 
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά και σιγά σιγά όλα τα στερεά και στο τέλος το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Φτιάχνουμε τα  μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι να ροδίσουν.
  • Τέλος τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι για 1 λεπτό και στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο σησάμι και τα κοπανισμένα καρύδια.

Κουραμπιέδες

Υλικά
  • Βούτυρο: 2 φλιτζάνια τσαγιού
  • Αλεύρι: 4 φλιτζάνια τσαγιού
  • Αμύγδαλα: 2 φλιτζάνια
  • Ζάχαρη ψιλή: 3/4 φλιτζανιού
  • 2 κρόκοι αυγού
  • Αλισίβα: 1 φλιτζανάκι καφέ
  • Κονιάκ: 1 φλιτζανάκι καφέ
  • Ζάχαρη άχνη: 640 γραμμάρια
  • Λίγο ανθόνερο
Εκτέλεση
  • Από την προηγούμενη βράζουμε 3 κουταλιές καθαρή στάχτη, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό. Μόλις κατασταλάξει μετράμε 1 φλιτζανάκι καφέ αλισίβα.
  • Χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει .
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους και εξακολουθείτε το χτύπημα.
  • Ρίχνετε το κονιάκ, την αλισίβα, τα αμύγδαλα και το αλεύρι λίγο λίγο.
  • Τοποθετείται σε ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 15 λεπτά. Όταν ψηθούν ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Δίπλες

Υλικά για το φύλο
  • Ελαιόλαδο: μισή κούπα
  • Χυμός ενός μικρού πορτοκαλιού
  • Ούζο: 1 φλυτζάνι του καφέ
  • Αλεύρι: 1 κιλό
  • Αλάτι: μισό κουταλάκι του γλυκού
  • 5 Αυγά
  • Σόδα:  μισό κουταλάκι του γλυκού
  • Ελαιόλαδο για τηγάνι:2,5 κούπες
Υλικά για το μέλωμα
  • Μέλι: 2 κούπες
  • Τριμμένο καρύδι: 1,5 κούπες
  • Κανέλα τριμμένη: 2 κουταλάκια του γλυκού
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε τα αυγά.
  • Προσθέτουμε το ούζο, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το ελαιόλαδο  και το αλεύρι.
  • Τα ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει το μίγμα.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ μέρη.
  • Ανοίγουμε με ένα λεπτό πλάστη πολύ λεπτό  φύλλο.
  • Το χωρίζουμε σε έξι μικρά μακρόστενα  κομμάτια  (περίπου 12Χ18 εκατοστά το καθένα).
  • Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει.
  • Ρίχνουμε τα κομμάτια μέσα στο τηγάνι ένα - ένα και με γρήγορες κινήσεις διπλώνουμε κατά το ένα τρίτο πρώτα την δεξιά και μετά την αριστερή πλευρά πάνω από το κέντρο του κομματιού.
  • Μόλις στερεοποιηθεί η «δίπλα» την γυρίζουμε και από την άλλη μεριά και αμέσως την βγάζουμε από το τηγάνι αφού στραγγίξουμε το λάδι που έχει μείνει πάνω της.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το επόμενο φύλλο και ακολουθούμε τα ίδια βήματα μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια.
  • Τοποθετούμε τις δίπλες σε μια φαρδιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το μέλι.
  • Τέλος ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...