μενού

Καλώς ήρθατε στο noikokyris.blogspot.gr!Προσοχή για βέλτιστη εμφάνιση δείτε μας με chrome!

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Πληθαίνουν οι φωνές για τη φορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης




Πληθαίνουν οι φωνές για την επανεξέταση της φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπροστά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης που πνίγει τα αστικά κέντρα από τη χρήση καυσόξυλων.

Την πρότασή του για αυτόματη επιστροφή του πρόσθετου φόρου από την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ Σειρά προτάσεων και από τη Δημοκρατική Αριστερά. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ενωση Δήμων Αττικής. Κατάργηση όλων των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησε το ΚΚΕ

Σε δηλώσεις της πάντως στο ρ/σ Bήμα FM, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, υποστήριξε πως κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο, δεν συζητήθηκε η πρόταση μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, αλλά μόνο η βελτίωση της επιδοματικής πολιτικής (διεύρυνση δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης).

ΠΑΣΟΚ: Το σύστημα απέτυχε

Το σύστημα δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε, σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και η υπερφορολόγηση της οικιακής κατανάλωσης είχε εντελώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν πετρέλαιο και η αλόγιστη χρήση βιομάζας που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι προφανές ότι θέτει εκ των πραγμάτων υπό αναθεώρηση το σύστημα διανομής και φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση του να επιστρέφεται αυτομάτως και πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Προτάσεις ΔΗΜΑΡ

Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης παρουσίασε και η Δημοκρατική Αριστερά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αναφορά σε ενδεχόμενη μείωση του ΕΦΚ. Αναλυτικά το κόμμα του Φώτη Κουβέλη προτείνει:

1. Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών. Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι δικαιούνται και με ποιες διαδικασίες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης Ακόμη, είναι χρήσιμο να δοθούν οδηγίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης και των καυσίμων τους, ώστε να οι πολίτες να μπορούν να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον τους.

2. Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.

3. Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.

4. Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.

5. Να κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη - καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

6. Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.

7. Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα νοιάζονται για την αιθαλομίχλη

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα, εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Σε δήλωσή της η κ. Διώτη κάνει λόγο για αναποτελεσματικά ημίμετρα της κυβέρνησης μπροστά στο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα νόσο με έμπλαστρα.

«Αφού κατάφερε να πνίξει δεκάδες πόλεις στην αιθαλομίχλη, και αφού τα μικροσωματίδια και τα επίπεδα βενζολίου, κυρίως στα αστικά κέντρα, εκτινάχτηκαν σε τιμές ρεκόρ λόγω της μαζικής καύσης τζακιών και ξυλόσομπων, η μνημονιακή κυβέρνηση έρχεται πάλι, ξανά με ημίμετρα, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτά της. Οι πρωτεργάτες της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης της κοινωνίας, αφού διέλυσαν ό,τι υπήρχε από το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές πρόνοιας, νοιάζονται τώρα για την υγεία των πολιτών, για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη», παρατήρησε σε ειρωνικό τόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να πάρουν πίσω την απόφαση για αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης.

Τροπολογία από τους Ανεξάρτητους Ελληνες

Τροπολογία στο φορολογικό για τη μείωση του ΕΦΚ κατέθεσαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, προκειμένου, όπως ανέφερε ο κ. Ν.Μαριάς να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

ΚΚΕ: Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης

Tην κατάργηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησε, τέλος, το ΚΚΕ. «Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης φανερώνει κυνισμό και αδιαφορία για την υγεία του λαού και των παιδιών», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. «Η λύση», υποστηρίζει, «είναι να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ [DEHr.AT]  για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Ενωση Δήμων Αττικής: Εφικτή μία διορθωτική κίνηση

Υπέρ της άμεσης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τάχθηκε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Νίκος Σαράντης, εκτιμώντας πως είναι εφικτή μια διορθωτική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...