μενού

Καλώς ήρθατε στο noikokyris.blogspot.gr!Προσοχή για βέλτιστη εμφάνιση δείτε μας με chrome!

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Προστατεύστε το ποδήλατο σας από κλοπή

Θες λίγο η άνοδος της βενζίνης, θες λίγο η δραματική μείωση των εισοδημάτων στην χώρα μας; Αυτά σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ή και λόγω των απεργιών στα ΜΜΜ ώθησαν πολλούς συμπολίτες μας να εντάξουν στην καθημερινότητα τους το ποδήλατο.Ένα μέσο τόσο εύκολο στην χρήση του όσο όμως και στην κλοπή του.

Δεν είναι μόνο η αξία που θα χάσουμε σε χρήματα αλλά υπάρχει και το ψυχολογικό κομμάτι, είναι  αυτή η στιγμή που σε κάνει να αισθάνεσαι ένα κύμα αδικίας, μία ψυχρολουσία, έναν εκνευρισμό και το χειρότερο από όλα αυτή η αίσθηση "βιασμού" της ζωής και της ασφάλειας μας.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να βρεθούμε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση;


Αναγνώρισε τον κίνδυνο.

Υπάρχουν δύο κεντρικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και να τα έχουμε υπ' όψιν.
  1. Το πρώτο είναι να αναγνωρίσουμε-παραδεχτούμε ότι υπάρχουν  κλέφτες εκεί έξω και ότι αυτοί ΞΕΡΟΥΝ να κλέβουν ποδήλατα, ακόμα και αν αυτά είναι κλειδωμένα. Για αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί αλλά και σε εγρήγορση. Το κακό μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά την πάροδο ενός λεπτού.
  2. Το άλλο σημείο κλειδί το οποίο σπάνια αναφέρεται είναι ότι όταν κλέβεται ένα ποδήλατο, δεν χρειάζεται να βάλετε τα μαύρα. Ναι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το ξαναδείτε, παρόλα αυτά αν δράσετε γρήγορα και σωστά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα ανάκτησης του.Το αρχείο κλεμμένων ποδηλάτων (stolen bicycle registry) είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να γνωστοποιήσετε σε διάφορους κύκλους την κλοπή του ποδηλάτου σας. Mπορείτε να το βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.stolenbicycleregistry.com/index.php

Πως το ποδήλατο σου θα παραμείνει δικό σου.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η συντριπτική πλειοψηφία των ποδηλάτων κλέβονται διότι πολύ απλά δεν είναι κλειδωμένα. Για αυτό το λόγο, η πρώτη άμυνα σας ενάντια σε κλοπές είναι η αγορά χρηστικών και ποιοτικών κλειδαριών και η χρήση τους όποτε το ποδήλατο σας είναι εκτός του πεδίου επίβλεψης σας.Συνήθως οι κλέφτες αγνοούν τα κλειδωμένα ποδήλατα διότι πολύ απλά υπάρχουν γύρω τόσα άλλα ξεκλείδωτα έτοιμα και εύκολα για τη "συγκομιδή".

Μην επαναπαύεστε όμως με την κλειδαριά. Μπορεί οι κλέφτες ποδηλάτων να μην είναι και του "υψηλότερου επιπέδου" αλλά δεν είναι όλοι ανόητοι.Θα καταφέρουν να κλέψουν το ποδήλατο σου ή μέρος του, αν είστε τεμπέλης όσων αφορά την ασφάλιση του. Για παράδειγμα πολλά ποδήλατα φέρουν τροχούς γρήγορης απασφάλισης, το οποίο καθιστά εύκολο για τον κάθε επιτήδειο να αφαιρέσει κάποιο ακριβό κομμάτι ή και το ίδιο το ποδήλατο( αν το ασφαλίσατε μόνο από τον ένα τροχό) σε περίπτωση που αμελήσετε να κλειδώσετε τους τροχούς.

Κλειδώνετε τα με αλυσίδες σε σταθερά σημεία από τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το σημείο στήριξης απλά με ένα σήκωμα!


Επτά κανόνες ασφαλείας.

  1. Ρωτήστε άλλους ποδηλάτες και προσωπικό σε καταστήματα εμπορίας ποδηλάτων ποιες είναι οι περιοχές υψηλού ρίσκου στην πόλη σας προκειμένου να τις αποφύγετε.
  2. Ασφαλίστε το ποδήλατο σας μέσα στο σπίτι όποτε αυτό είναι δυνατό. Εάν το σπίτι διαθέτει γκαράζ κλειδώστε την πόρτα και κρατήστε το ποδήλατο σας εκτός θέας ( αν μπορείτε δε κλειδώστε και αυτά σε κάποιο σταθερό σημείο) , ποτέ δεν ξέρεις πότε θα περάσει κάποιος επιτήδειος από τη γειτονιά προς αναζήτηση λείας...
  3. Όταν βρίσκεστε σε στάση,σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πάρετε το ποδήλατο σας μέσα πάντα χρησιμοποιείται την κλειδαριά σας.Εάν δεν διαθέτετε κλειδαριά τοποθετήστε το ποδήλατο δίπλα σε κάποιο παράθυρο όπου θα μπορείτε να το βλέπετε.Επιπροσθέτως αφαιρέστε τον μπροστινό τροχό και πάρτε τον μαζί σας προκειμένου να κάνετε αδύνατο απλά να το καβαλήσει και να ....φύγει! Εναλλακτικά,  τοποθετήστε ένα δυνατό ελαστικό ιμάντα στο τιμόνι και τυλίξτε τον γύρω από το φρένο για να  κρατήσετε κολλημένο το μπροστινό φρένο. Ή περάστε το λουρί του κράνους σας μέσα από τον οπίσθιο τροχό και πλαίσιο και κουμπώστε το. Αν κάποιος κλέφτης αποπειραθεί αν αφαιρέσει το "παγιδευμένο¨ποδήλατο σας πηδώντας γρήγορα πάνω και προσπαθώντας να φύγει μακριά θα τσακιστεί, ω γλυκιά Νέμεσις...
  4. Πάντα κλειδώνετε το ποδήλατο σας σε ασφαλή περιοχή πάνω σε ανθεκτικά και αμετακίνητα αντικείμενα. Βεβαιωθείτε ότι θα ασφαλίσετε το πλαίσιο και του δύο τροχούς. Προτιμάτε να ασφαλίζετε το ποδήλατο σας με δύο διαφορετικού τύπου κλειδαριές παρεμποδίζοντας έτσι κλέφτες που είναι προετοιμασμένοι μόνο για έναν τύπο κλειδαριάς.
  5. Αφαιρέστε και πάρτε μαζί σας οτιδήποτε είναι εύκολα αποσπόμενο και αξίας.
  6. Σημαδέψτε το ποδήλατο σας προκειμένου να γίνει εύκολα αναγνωρίσιμο και για να μπορείτε εύκολα να αποδείξετε ότι είναι δικό σας σε περίπτωση εντοπισμού.
  7. Μην γίνεστε προβλέψιμοι, αποφύγετε να κλειδώνετε το ποδήλατο σας επί μακρά χρονικά διαστήματα στο ίδιο σημείο με το ίδιο τρόπο τις ίδιες ώρες, μπορούν εύκολα να φτιάξουν ένα σχέδιο για να σας το κλέψουν αν το βάλλουν στο μάτι.
Καλή τύχη καλές βόλτες, και κυρίως ξένοιαστες...!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...